Ukazano je na važnu i presudnu ulogu dijaspore u predstojećim izborima.

– Gubitkom podrške u Narodnoj skupštini RS-a smo izgubili ljude koji će koristiti prava koja im pripadaju. Ovaj izborni ciklus mora biti prekretnica i povećanjem broja zastupnika stvaraju se bolje pretpostavke za rješavanje najvažnijih pitanja za ljude koji tamo žive. Naš cilj nije velika revolucija, nego da vratimo pozitivne trendove koji su neophodni u zadržavanju ljudi u Bosni i Hercegovini. Učinili smo dodatni napor i sačinili zajedničku listu, time smo eliminisali uzroke koji su dosad bili prepreka da birači biraju ljude koji su prema njihovom mišljenju najbolji izbor. Omogućili smo zajedničku listu koja okuplja sve probosanske stranke u entitetu RS i “Pokret za Državu” je izbor svakog Bosanca i Hercegovca koji ima pravo glasa u entitetu RS. Žrtvu koju smo podnijeli je dodatni motiv da u tom ustrajemo – ističe Ramić.

Predsjednik Skupštine Grada Doboja Sevlid Hurtić ističe da ga svakodnevni boravak u povratničkim sredinama dodatno motiviše, da prisustvo djece i omladine zaslužuje i političko jedinstvo.

– Stoga, zajednički nastup je direktna korist i za svakog čovjeka u povratničkim sredinama – kazao je Hurtić.

Kako se navodi u saopćenju za javnost iz kabineta ministra Ramića, predstavnici bloka “Pokret za Državu”, u narednim danima, razgovarat će sa bosanskohercegovačkom dijasporom u Frankfurtu, Stuttgartu i Munchenu.